Stærkt smertestillende, beroligende samt sovemedicin (afhængighedsskabende medicin)

Hos Midtbyens Familielæge følger vi Sundhedsstyrelsens vejledning vedrørende afhængighedsskabende medicin. Den omfatter fx sovemidler, beroligende lægemidler, angstdæmpende medicin og smertestillende lægemidler af typen opioider (morfin, tramadol og lignende) samt visse andre smertestillende. Andre lægemidler der også er omfattet er fx medicin mod opmærksomhedsforstyrrelser (ADHD, ADD).

Det fremgår af vejledningen, at afhængighedsskabende medicin som hovedregel kun udskrives ved en personlig konsultation mellem lægen og patienten. Der skal være en plan for behandlingen og for, hvornår behandlingen skal stoppe, med mindre der er tale om helt akut behandling og enkeltstående ordinationer.

Afhængighedsskabende medicin skal bruges med omtanke, og langvarig behandling skal så vidt muligt undgås, da brugen kan medføre risici for patienterne. Først og fremmest risikoen for at blive afhængig, men også andre bivirkninger som tendens til at falde og påvirkning af blandt andet hukommelse, koncentrationsevne og humør.

Derfor lægger vi vægt på regelmæssig og personlig kontakt mellem patient og lægen, hvor effekt og bivirkninger ved behandlingen kan drøftes.

Du kan finde vejledningen her.

ADRESSE 

Midtbyens Familielæge
Dag Hammerskjølds Gade 4, 1.
9000 Aalborg

KONTAKT

Tlf.: 98 11 64 44
Tidsbestilling kl. 8.00-09.00
Øvrige henvendelser kl. 10.00-12.00
Herefter kun vedr. akut sygdom.

Lægevagt Region Nordjylland: 70 15 03 00

Tandpinevagten: 70 20 02 55

Alarm: 112